bildetekst mangler

Ta vare på huden i ung alder

Birgitte Raak Friis

En ren og plettfri hud er noe alle ønsker seg. Det er mye lettere å holde huden fin enn å skulle reversere skader. Visste du at ca 80% av alle solskader oppstår før man er 18 år? Skadene som oppstår når du er ung kommer først til syne som rynker og pigmentflekker når du blir eldre, gjerne i 40-50 årene. Så hva gjør du? Vi bor jo i et land med kort sommer, og de fleste blir glade av den lille sola vi har!

Ha en hudpleierutine

Gode hudpleieprodukter forebygger skader og aldring i huden. Et sunt og variert kosthold kombinert med noen enkle hudpleietips kan spare deg for mye bry senere i livet.

Har du en fin og ung hud, er våre beste tips å beskytte den mot solskader, aknearr, forurensing og andre faktorer som bryter ned hudens elskede kollagen gjennom hudpleie.

En god hudpleierutine starter med en ansiktsrens. Det finnes alt fra enkle og milde renser til mer aktive rettet mot små akne utbrudd. Det viktigste tipset du kan ta med deg fra denne artikkelen er å IKKE klemme på kvisene. Klemmer man på kviser kan dette gi mer betennelse i huden slik at en liten kvise øker i størrelse og det tar lengre tid før den forsvinner. I tillegg kan man øke faren for arrdannelse da man får en større infeksjon i huden som igjen lager arr.

Vask ansiktet

Uansett hva som passer din hud best, så anbefaler vi å starte og avslutte dagen med en skikkelig vask av ansiktet. Selv om du ikke bruker sminke så blir ansiktshuden skitten i løpet av en dag. Tenk om du skulle slutte å vaske hendene? Dersom du ofte glemmer ansiktsrensen kan et tips være å sette den i dusjen, da kan du bruke den mens du vasker håret.

Solkrem – hele året!

Neste tips er solkrem året rundt! UVA- og UVB-strålene skader huden selvom det ikke er direkte sol. Visste du at nesten alle rynker i ansiktet skyldes for mye sol, og ikke bare naturlig aldring? Ca 80% av alle solskader skjer før man har fylt 18 år.

Vårt beste tips er derfor å beskytte huden fra ung alder, bruk en dagkrem med SPF 30-50 fra påske og gjennom sommeren, men gjerne hele året. En god dagkrem med SPF og gjerne antioksidanter koster mer enn dagkremer som kun er beregnet på å gi fukt, men i lengden er det en god investering. Du kan gjerne investere i en dagkrem med SPF til daglig bruk og heller bruke en rimeligere ansiktssolkrem når du skal påføre hyppig, f.eks på stranden eller fjelltur.

Dersom du fort får små kviser av solkremen, kan du kjøpe en som er mattende eller for akne hud. Som ung er god solbeskyttelse den beste anti-age kremen du kan få.

Dersom du ikke har noen problemområder så holder det med en rens og dagkrem med SPF i baderomsskapet. Etter du har renset ansiktet på kvelden kan du ta på fuktighetskrem. For hud som krever litt mer vedlikehold, er det lurt å få hjelp fra fagfolk for å tilpasse hudpleierutinen til ditt problem. Det finnes aktive ingredienser som lett kan påvirke huden din i riktig retning.

Det er en jungel av hudpleieprodukter der ute, og en god guide kan spare deg mange bomturer. Vi anbefaler å huske på at huden er vårt største organ – hva du spiser og hvordan du har det vises gjerne på huden.