bildetekst mangler

Behandling av Melasma

Christina Sundal

Har du pigmentforandringer i huden du ønsker å behandle hos oss? Her finner du alt du trenger å vite om behandlingen!

Melasma er en vanlig pigmentforandring som sees hyppigst hos kvinner. Den skiller seg fra pigmentflekker forårsaket av solskade, ved at den ofte er langvarig, og kan bryte ut ved soleksponering og hormonforandringer, f.eks ved graviditet. Kalles da for kloasma. Det oppstår en overproduksjon av pigment(melanin). Melasma kommer til syne som litt mørke felt i ansiket og/eller halsen. Denne hudtilstanden er ikke farlig, men kan dessverre ikke helbredes.

Vi tilbyr å dempe den økte pigmenteringen gjennom en skånsom laserbehandling, gjerne kombinert med topikal behandling. Vi vurderer individuelt om du kan ha nytte av en førbehandling med Pigmanorm. Kremen inneholer Hydrokinon som er et aktivt virkestoff som må brukes under veileding. Vi bruker å si at det er viktig å finne riktig balanse i behandlingen, da for kraftig stimuli kan trigge økt pigmentproduksjon. Vi har god erfaring med å finne balansen i behandlingen av hver enkelt kunde.

SPF 50+ er viktig å huske på når du er soleksponert og har melasma. Huden kan ikke være solbrun ved laserbehandling og pigmenteringen er svært sensitiv for sol, vi anbefaler derfor ikke å sette i gang aktiv behandling under sommermånedene. Under aktiv behandling med blekende produkter og laser oppstår det en midlertidig «svakhet» i pigmentcellene, og det er derfor fint å unngå soleksponering for å unngå forverring i tilstanden. Vi anbefaler forebyggende behandling med SPF 50 daglig og norske Elixir Cosmeceutical sin Niactil 4% gel frem til høsten. Niactil 4% vil ikke bleke ned eller stoppe pigmenteringen, men studier har vist at det aktive virkestoffet niacinamide hindrer at melanin klumper seg og dermed motvirker pigmentflekker. Niactil 4% er en gel som tolereres godt og kan brukes gjennom hele året.

Antall behandlinger og forventet resultat

Melasma rammer individuelt, vi gjør derfor en nøye vurdering på hva slags behandling som kreves til hvert enkelt tilfelle. Det er vanlig med mellom tre og seks behandlinger. Har du lav pigmentproduksjon, klarer vi som regel å holde melasma tilbake. Ved kraftig pigmentproduksjon blir melasma gjerne litt svakere, men fortsatt synlig på overflaten. Hvor dypt i huden pigmenteringen sitter, kan vi sjekke med VISIA hudscanner. Vi ser at de aller fleste som kommer til oss har en dermal pigmentering. Dyp pigmentering får man ikke skrubbet av huden, så her en PicoSur laseren en trygg og effektiv behandling.