bildetekst mangler

Slik kan du hjelpe solskadet hud

På sommeren og på ferie bruker vi mye tid i solen. Da er det viktig å beskytte seg riktig og ha forhåndsregler for å unngå solskadet og solbrent hud.

Har du allerede brent deg og fått solskader på huden? Da har vi samlet opp noen tips til hvordan du kan hjelpe huden din.

Hva er solskadet hud?

Huden er vårt største organ. Den fungerer som en barriere som beskytter oss mot ytre påvirkning. Huden produserer pigment for å beskytte cellenes DNA. Det gjør at den sommerbrune huden din blir som et skjold mot solens UV-stråler.

Men soling er også den viktigste faktoren til at huden mangler kollagen og fremstår slapp, tørr, ujevn og grov.

Over tid eller ved kortvarig og intens soling kan du bli solbrent, og få solskadet hud i ansiktet, brystet, håndbakene eller områder med mye soleksponering. En akutt solforbrenning gir gjerne smertefulle plager der og da, og etterlater en liten permanent skade på hudcellene. Gjentatte skader på hudcellene gir økt sjanse for kosmetiske forandringer av huden og som ytterste konsekvens hud- eller føflekkreft. Kreftforeningen har skrevet om hvilke symptomer du skal følge med på.

Fra 40-årsalderen kommer gjerne gamle solskader til syne på huden. Økt pigmentering kan oppstå der huden har blitt skadet gjentatte ganger. Flate brune pigmentflekker oppstår som følge av for mye soling, og kalles solar lentigo. Disse pigmentflekkene er ufarlige. Du kan tenke på de brune pigmentflekkene som små pigmentparaplyer, et ekstra skjold over det området som har fått for mye UV stråling. Solar lentigo i seg selv er ikke farlig, men mange ønsker å fjerne dem av kosmetiske årsaker.

Du har skadet huden din – hva nå?

Du kan selv forebygge økt skade i huden ved å begrense tiden du er i sola og sørge for hyppig påføring av solkrem på de skadde områdene. Et tykt lag (1mm) solkrem hver andre time ved aktiv soling er anbefalt, i tillegg at klær gir enda bedre beskyttelse.

Akutt solforbrenning kan gi rødme, hevelse og etter hvert flassing. Det er en betennelsetilstand i huden som går over av seg selv. Kjølende kremer kan lindre plagene. Ved alvorlig solforbrenning, gjerne med blemmer eller over et stort område av kroppen, bør man alltid kontakte lege.

Kosmetiske forandringer som slapp, grov og gjerne tørr hud kan du hjelpe ved å forsiktig peele bort de døde hudcelle og tilføre godt med fukt og antioksidanter. Husk at du også smører huden innenfra, via maten du spiser. Et sunt og variert kosthold med antioksidanter, vitaminer og mineraler, umettede fettsyrer og ca 2 liter vann pr dag vil gjenspeile seg i huden.

Har du oppdaget brune pigmentflekker i huden, kan de i noen tilfeller ligge så høyt oppe i huden at de vil kunne fjernes med hudpleieprodukter. Ved soleksponering kan skadet hud, som ved kviser og små sår, danne økt pigmentering. Brune kvisearr etter sommeren kan i noen tilfeller peeles bort. For å fjerne døde hudceller utenfra brukes gjerne glykolsyre, salisylsyre, enzymer eller små korn i en skrubb. En helt innenfor hudfornyelse er A-vitaminsyre. Riktig konsentrasjon og bruk for din hud, kan over tid bedre solskadet hud og rynker! For best effekt av A-vitaminsyre er det lurt å få veiledning fra fagfolk. Hudbarrieren kan bli midlertidig svekket og i denne tiden vil soleksponering kunne skade huden mer enn den gjør godt.

Effektiv behandling av solskadet hud

For de som allerede har store solskader og dype brune pigmentflekker i huden, kan pigmentflekkene sitte så dypt i huden at de ikke lar seg peele bort eller fjernes med annen overfladisk behandling. Da anbefaler vi hudbehandling med laser. Hos Eraze tilbyr vi en effektiv fjerning av solar lentigo eller andre hyperpigmenteringer.

For solskadet hud i ansiktet starter vi med en VISIA hudanalyse før vi vurderer laserbehandling av pigmentflekker. På hudskanningen kan vi se dybden på pigmentflekkene.

Vi bruker pico-frekventert PicoSure laser som svært effektivt kan fjerne pigment i dypere hudlag uten å lage skade i huden. Vi kan anvende applikasjonen Focus lens array for å stimulere til økt produksjon av kollagen og elastin samtidig som ujevn pigmentering fjernes. Når pigmentflekkene er borte ser huden friskere ut igjen! Vi anbefaler videre en god beskyttelse mot solens deilige, men samtidig farlige stråler.

Ønsker du fin og sunn hud med en jevn overflate og lurer du på hvordan du kan bli kvitt pigmentflekker for godt? Da er du hjertelig velkommen på en konsultasjon hos våre dyktige sykepleiere.

Bestill din time her.